úterý 10. května 2005

Vnitřní a vnější korekce

Díky synergii Petra Koubského a Googlu :-) jsem loni narazil na malý poklad: zápisy ze setkání sdružení Lípa. Konečně jsem se teď pustil do pročítání, dle očekávání jde většinou o materiály velmi zajímavé, přestože už dnes samozřejmě mající často víc historický význam (Lípa funguje od roku 1996).

Porážkou neostalinského socialismu ztratil kapitalismus důležitý korektiv, který účinně působil zejména po druhé světové válce. Jak nedávno konstatoval Petr Robejšek z Mezinárodního politologického ústavu v Hamburku : „Dynamika maximalizace zisku, kterou dříve držel na uzdě výjimečný stav soupeření systémů, se nyní nezadržitelně prosazuje a obrací se proti kapitalismu samotnému tím, že ve svých důsledcích ohrožuje jeho další existenci.“ Navíc postupující globalizace světového hospodářství vytváří prostor pro levicový a pravicový extrémismus.

celý text: Doc. PhDr. Vladimír Nálevka, CSc: „Konec dějin?“
- příspěvek k 11. setkání sdružení Lípa (Mariánské lázně 30.11.-2.12.2001) k tématu „Fundamentalismus a extremismus“

V době, kdy se konalo toto setkání Lípy, tedy necelé 3 měsíce po šoku ze zničení Dvojčat, už bylo zřejmé, že novým korektivem pro začátek 21. století by mohl být radikální islám (západ vs. islám viz. zde). S odstupem se dá říci, že zřejmě nepůjde o korektiv tak silný jako byl komunismus, že vůči „brutálnímu“ globalizačnímu tlaku světových, zejména amerických korporací, bude působit několik korektorů menších – náboženské systémy a sekty, občanská společnost, ekologické organizace. Věřme, že půjde spíše o korekce časté a drobné (řekněme jakési „kaizen inovace“ :-), než podobně zásadní otřesy jako bylo 11. září. Doufejme také, že významu nabydou také korektory vnitřní, a wicked managerům z WorldComu a Enronu bude dopřán zasloužený „prostor pro meditaci“ ve federálních nápravných zařízeních. Protože, řečeno s Františkem Koukolíkem, „Pocit, že s námi někdo jedná s nedostatečnou úctou, je pravděpodobně nejčastější příčina hněvu.“ Věta Bernieho Ebberse: „Já učetnictví nerozumím, na to jsem měl finanční odborníky, o žádných finančních machinacích nevím“ dokáže běžného člověka rozruřit doběla – a důsledky iracionálního jednání jsou pak zřejmé. To, že tento běžný člověk často jen hledá obětního beránka za své vlastní strašáky ve skříni je ve výsledku nepodstatné.

viz. mrazivý „f-word monologue“ Edwarda Nortona v 25. hodině (select the white space bellow if you are over 18 only)
"Fuck the Wall Street brokers.
Self-styled masters of the universe.
Michael Douglas-Gordon Gekko wannabe motherfuckers
figuring out new ways to rob hardworking people blind.
Send those Enron assholes to jail for fucking life.
You think Bush and Cheney didn't know about that shit?
Give me a fucking break.
Tyco, ImClone, Adelphia, Worldcom…"

Žádné komentáře: