pondělí 17. října 2005

Principy, meč a dobrý úmysl

Naprosto přesný popis toho, co umožnilo Margaret Thatcherové zvládnout svůj extrémně obtížný úkol podal ve čtvrtečních Hospodářských novinách Tomáš Ježek:
Lady Thatcherová je mimořádná a úžasná ve dvou věcech. Vždy přesně a neobyčejně ostře věděla, které jsou to ty pravé hodnoty, ona zlatá zrna, z nichž vyrůstá naše euroamerická civilizace. Včas a neomylně dokázala rozpoznat ty, kteří dávají do oběhu falešné mince, a tvrdě proti nim zaútočit. Věděla vždy jasně, co je dobro a co zlo, ale hlavně, že jde o život, když se dobro a zlo začnou relativizovat, když se začne provozovat to, čím se zejména mysl intelektuála vyznačuje, totiž nebýt nikde zakotvená a být dokonce pyšná na svoji nezaujatost….
… Svým způsobem je mnohem těžší neztratit ani z očí, ani z mysli ona zlatá zrna, která zanechala tradice a velké postavy minulosti … a samozřejmě její milovaný učitel F. A. Hayek – než tato zrna poprvé vyrýžovat. Kolik tisíc tun písku, žvástů a harampádí na ně totiž denně vyklápějí různí sociální inženýři, architekti nových světových pořádků, antiglobalisté, nenávistníci a řečníci na mezinárodních konferencích…
… Nebýt politických velikánů, jako je Margaret Thatcherová, ona zlatá zrna by sice ze světa nezmizela, byla by však zavalena horou hlušiny. A to je ta druhá věc, v níž je Margaret Thatcherová úžasná – dokáže ony pravé hodnoty vášnivě bránit a ubránit…
… Margaret Thatcherovou nevede totiž jen její skvělý instinkt. Je to též pracně a systematicky získaná znalost zejména historie a ekonomie. Vše podstatné má přečteno a prostudováno. Se všemi důležitými lidmi, s nimiž stálo za to mluvit, hovořila a vyslechla je…
… Margaret Thatcherové pomohly zdravý selský rozum a instinkt vyfiltrovat z úctyhodného množství textů a rozhovorů vždy jen to, co posilovalo její paradigma utvořené ze zlatých zrn. Měla tak vždy spolehlivé vodítko, když šlo o to, co se má zahodit do koše a co si ponechat.

celý text: Tomáš Ježek: „Thatcherová – instinkt a píle“, Hospodářské noviny, 13. října 2005

Zkrátka: jde „jen“ o to vybrat ty správné Principy a potom už je „jen“ nekompromisně („brutálně“, řekli by Jack Welch a profesor Souček :-) použít na aktuální problémy.
Simple but not easy.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

M.T. možná měla dobré úmysly, ale politička byla hrozná. My ji známe jen jako "Češku co to nějkam dotáhla", ale ve skutečnosti je to žena, co nikdy nebrala na nikoho ohled, šla přes mrtvoly a byla nelítostná v boji o svůj úspěch.

Některé politické kotrmelce - jako např. když zavedla pokusné zvýšení daní o mnoho procent jen pro Skotsko (přitom Anglii nechala hospodářsky prosperovat bez omezení) - mě naprosto připravilo o veškeré iluze o jejím talentu a dobromyslnosti. Kdyby teď přijela do Edinburghu, dostala by místo růže kamenem...

Vilda řekl(a)...

Obávám se, že bez jisté dávky nekompromisnosti a tvrdosti se nedá v businese ani v politice prosadit nic zásadního.
Kouzlo je ale v tom, ze tato tvrdost musim byt zalozena na spravnych principech (fašismu a komunismu například jistě tvrdost nechyběla, principy však samozřejmě v pořádku nebyly, velmi mírně řečeno.)
Proto také odkazy na Jacka Welche a jeho "Winning" a na "Firmu 21. století" pana profesora Součka, to jsou pro mě v businessu etalony této "poctivé tvrdosti". V politice právě MT nebo třeba Winston Churchill.