neděle 10. dubna 2005

Vilda saw: „Pád třetí říše“     90%

aneb leader z Černého Wigwamu ve své poslední křeči

Neptat se po původu špatných věcí znamená s nimi souhlasit a převzít za ně zodpovědnost.

Filmu je často vyčítáno, že zobrazuje Hitlera a lidi kolem něj lidsky. Jistě, nikdo není čisté zlo „24/7“, ale některé principy a hodnoty jsou důležitější než jiné: člověka, který způsobil Šoa nemůže „zlidštit“ láska ke zvířátkům nebo otcovský a vlidný vztah ke svým sekretářkám. Ostatně momentů ukazujících Hitlerovu naprostou zrůdnost je ve filmu víc než dost.

Myslím, že film ukazuje obecně 3 skupiny lidí:
  • Hitler coby génius zla & spolutvůrci jeho vyšinutých vizí: zde Goebbels + například, v tu chvílí už samozřejmě "nepřítomný", Heydrich.
  • Technologové moci: vysoce inteligentní, nicméně bez stopových známek svědomí: zde Himmler, dále pak Eichmann, Mengele, Höß. „Manažeři“, kteří už nepřemýšlejí „proč“, ale jsou „skvěle“ schopni vymyslet „jak“ a poté to precizně realizovat.
  • ... a pak je tu poslední skupina, nejpočetnější a pro úspěch neméně důležitá: lhostejná, pohodlná a nepřemýšlející masa, která slepě následuje svého Vůdce („Je to Vůdcův rozkaz, jak o tom můžeš vůbec pochybovat?“). To jsou ti vzorní otcové, přes den likvidující vězně v koncentračních táborech a o víkendech pečující o rodinu, jejichž hlavní výčitkou je, že pro samou práci rodinu přeci jen trochu zanedbávají (viz. vypověď výše zmíněného Rudolfa Höße) , to jsou ty milující maminky pečlivě balící Cyklon B v IG Farben s uspokojením z dobře vykonané práce.
Generál XY: „Ale vždyť už nemá přeci význam bojovat! Rusové jsou pár set metrů odsud, když se nevzdáme, zbytečně zemřou desetitisíce Němců. To vám jich není aspoň líto?“
Goebbels: „Jestli mi je líto Němců? Není! Sami si zvolili svůj osud, nikdo je nenutil nás následovat :-)“
může být brutálnější důkaz pravdivosti „Vezměte život do vlastních rukou nebo to za vás udělají jiní“?

IMDB users review
oficiální website
recenze Cinema

Žádné komentáře: