neděle 24. dubna 2005

Number of the week: zisk Googlu: 34%


Největší světový internetový vyhledávač Google v prvním čtvrtletí roku zečtyřnásobil meziročně zisk, loni to bylo 64 miliónů dolarů, letos podle předběžných výsledků 246 miliónů dolarů. Podnik zdvojnásobil i obrat na 730,6 miliónu dolarů, vyplývá z informací agentury Bloomberg.
Rekordní výsledky ohlásil také největší rival Googlu, internetový portál Yahoo!. Stejně tak jako vyhledávač i tato firma dokázala za uplynulé tři měsíce zdvojnásobit svůj zisk, a to ze 101 miliónů před rokem na nynějších 204,6 miliónu dolarů. Obrat 1,17 miliardy dolarů byl největší v historii.

Dva největší konkurenti, Centrum.cz a Seznam.cz, již drží na trhu krok, minulý týden zprovoznili ve stejný den e-mailové schránky o velikosti dva gigabyty. Oběma rivalům přitom prudce roste zisk i obrat. Seznam.cz meziročně ztrojnásobil provozní zisk na 110 miliónů korun a obrat zdvojnásobil na 553 miliónů korun. Obrat Centra byl vyšší než 100 miliónů korun.

Také v tuzemsku plyne provozovatelům portálů zhruba polovina příjmů z vyhledávání, kdy si firmy platí za to, aby se při zadání dotazu objevily na prvním místě a druhá polovina pak z internetové reklamy.

zdroj: iHNed.cz, Hany Farghali

Žádné komentáře: