pátek 12. srpna 2005

Tragédie sociálního státu

Velký duchovní inspirátor britské teroristické scény se jmenuje šejk Omar Bakri Muhammad a pochází ze Sýrie. Na svých webovských stránkách hlásá: "Vedeme lid k džihádu". Nemá na mysli žádné duchovní sebezušlechťování. Útoky otevřeně schvaluje bez obav z postihu. "Vlajka islámského kalífátu bude jednou vlát nejen nad Downing Street 10, nýbrž nad celým světem," chvástá se. "Islámské hnutí má právo obětovat kohokoli," řekl Bakri v rozhovoru pro egyptský týdeník Roz al-Yussuf. "Islámské ženy a děti by neměly být cílem, s výjimkou situací, kdy je obtížné zvítězit bez jejich obětování."
Velká Británie vyplácí Bakrimu invalidní důchod ve výši 250 liber měsíčně, dalších 50 liber jako sociální podporu a bydlí v bytě s regulovaným nájemným. Od státu nedávno obdržel nový Ford Galaxy, aby byl více mobilní. Není tato podpora od nenáviděných nevěřících v rozporu s jeho posláním? "Islám mi dovoluje pobírat dávky, které systém nabízí. Mám na ně plný nárok. Je pro mě obtížné získat zaměstnání. Kromě toho, většina vedoucích členů islámského hnutí je rovněž na sociální podpoře," řekl Bakrí listu Daily Mirror.

celý článek: Pavel Kohout: Sociální stát si platí své teroristy

Nádherný příklad toho, v jakou tragickou karikaturu se proměnily systémy sociálních podpor: liberální západní státy dotují nejen ty, kteří na nich parazitují, ale i ty, kteří jsou pevně rozhodnuti (a ani to příliš neskrývají) tento systém zničit. Naše měkkost je jim k smíchu.
Řešení? Tvrdý, ale férový postup, ohleduplnost k těm, kteří hrají podle pravidel, ale i odvaha uskutečňovat nepopulární a obtížné kroky. How simple… but not easy.

Žádné komentáře: