neděle 21. listopadu 2004

šokující odhalení: T.G.M. dal zabít Lenina!

… napsali by v Blesku ;-) - nicméně pramen je veskrze seriozní: Soubigou, Alain: Tomáš Garrigue Masaryk
Rozhovor s Soubigouem v sobotních LN:
LN: Ve své knize tvrdíte, že Masaryk v roce 1918 financoval neúspěšný pokus o fyzickou likvidaci Lenina. Někteří čeští odborníci tuto hypotézu odmítají. Které argumenty svých odpůrců považujete za nejsilnější?

AS: Asi nejsilnějším argumentem je, že financování politické vraždy se neslučuje s Masarykovou humanitní filozofií. Musíme si ale uvědomit, že k celé věci došlo v kontextu války. Masaryk se sešel s teroristou Savinkovem ve dnech, kdy bolševici podepsali s Německem brestlitevský mír. Cítil, že je ohrožen jeho plán vzniku Československa, protože po uvolnění na východě mohli Němci vrhnout další divize na západ a způsobit prodloužení války, nebo dokonce podepsání míru na základě statusu quo. Likvidace špiček bolševického režimu byla tehdy nejlepším řešením. Savinkova ostatně financovala i francouzská vláda.

LN: Takže Masaryk byl podle vás prozíravým politikem, který dokázal v extrémní situaci totální války použít všechny prostředky, které měl k dispozici?

AS: Bezpochyby. Nevidím v celé věci žádný skandál. Masaryk byl na úrovni dějin, na úrovni vysoké politiky a dokázal na sebe vzít odpovědnost za velice tvrdé rozhodnutí. Kdyby se mu jeho záměr vydařil, dějiny dvacátého století by vypadaly úplně jinak.

Celý rozhovor: „Zabít Lenina bylo nejlepší řešení“
Portrét knihy v LN: "Masaryk francouzskýma očima"
Pro a proti hypotéze, že Tomáš G. Masaryk financoval v roce 1918 atentát na Lenina

Žádné komentáře: