neděle 9. ledna 2005

Vilda read: "Pí a jeho život"        80%

Je tam ovšem i několik míst na čistých 100%: setkání guru 3 náboženství, win-win strategie přežití s Richardem Parkerem a hlavně - definice strachu:
Strach je jediný skutečný protivník života. Jen strach může porazit život. Je to chytrý, proradný soupeř, já to vím až moc dobře. Postrádá veškerou slušnost, nedodržuje žádné zákony ani úmluvy, nezná slitování. Vždy se zaměří na vaše nejslabší místo, které najde s neomylnou lehkostí. Začne ve vaší mysli, vždycky. V jednom okamžiku jste klidní, vyrovnaní, šťastní. Pak do vašich myšlenek jako špeh proklouzne strach, převlečený za mírnou pochybnost. Pochybnost se utká s nedůvěrou a nedůvěra se ji pokusí vytlačit. Jenomže nedůvěra je jen špatně vyzbrojený pěšák. Pochybnost se s ní bez obtíží poradí. Zmocní se vás úzkost. Do bitvy se za vás vrhne rozum. Znovu získáte sebedůvěru. Rozum je vyzbrojen až po zuby nejnovější bojovou technikou. Ale k vašemu úžasu je navzdory vynikající taktice a řadě nepochybných vítězství rozum sražen na lopatky. Cítíte, jak slábnete a kolísáte. Úzkost se promění v děs.
V další fázi boje se strach vrhne na vaše tělo, které si mezitím začalo uvědomovat, že se něco strašlivě pokazilo….
… Brzy začnete dělat neuvážená rozhodnutí. Zavrhnete své poslední spojence – naději a víru. Tak, teď jste porazili sami sebe. Strach, pouhý pocit a dojem, nad vámi zvítězil.
Musíte tvrdě bojovat, abyste jej dokázali ozářit světlem slov. Protože když to nedokážete, když se váš strach promění v bezeslovnou tmu, které se vyhýbáte, na kterou možná i zapomenete, otevíráte se tak dalším útokům strachu – protože jste se s tím soupeřem, který vás porazil, vlastně nikdy neutkali.

Amazon.com - Customer Reviews
Recenze aKB@large
Recenze Ladislav Nagy, HN

Žádné komentáře: