středa 23. března 2005

Euro 12/05, str. 82 - Index

Wiser, Phil
Wolfowitz, Paul
Zahradníček, Michal
...

Covey má pravdu: nejúspěšnější jsou lidé, kteří umí být odvážní A ZÁROVEŇ ohleduplní. To je velmi vzácné, většinou sklouzáváme od jednoho extrému k druhému.

Zralost

Zralost je rovnováha mezi odvahou a ohleduplností. Zralý člověk dovede vyjádřit své pocity a přesvědčení s odvahou a ohledem na pocity a přesvědčení druhé osoby, zejména jedná-li se o otázku, která je významná pro obě strany.

…. Význam této vlastnosti je hluboce zakořeněn v teorii mezilidských vztahů, řízení a vůdcovství. Je ztělesněním rovnováhy produkce a produkčních schopností (P/PS). Odvaha směřuje k dosažení zlatého vejce, ohled se zabývá dlouhodobým blahobytem ostatních účastníků. Základním úkolem vedení je zvýšit životní úroveň a kvalitu života všech zúčastněných.

Mnozí lidé myslí v dichotomických pojmech, v pojmech buď/nebo. Jste-li milý, nejste houževnatý. Avšak výhra/výhra znamená být milý i houževnatý. Dvojnásobně houževnatý než při myšlení výhra/prohra. Výhra/výhra znamená, že musíte být nejen milý, ale také odvážný. Musíte být nejen rozhodný, ale také jistý. Musíte být nejen citlivý a ohleduplný, ale také statečný. Dosažení této rovnováhy mezi mezi odvahou a ohleduplností je podstatou zralosti a základem paradigmatu výhra/výhra.

Jaký může být můj způsob myšlení, jsem-li hodně odvážný, ale málo ohleduplný? Výhra/prohra. Budu silný, ale sobecký. Budu odvážně prosazovat své přesvědčení, ale nebudu brát příliš ohled na vaše.

Ke kompenzaci své nedostatečné vnitřní zralosti a citové síly budu zneužívat své postavení a moc, svou funkci, své nadřazené postavení a své známosti.

Mám-li hodně ohledu, ale málo odvahy, myslím způsobem prohra/výhra. Budu brát tak velký ohled na vaše přesvědčení a tužby, že nebudu mít odvahu vyslovit své vlastní.

Pro paradigma výhra/výhra je důležitá odvaha a ohleduplnost. Znakem skutečné zralosti je jejich rovnováha. Mám-li tuto rovnováhu, mohu nejen naslouchat a s porozuměním chápat řadu věci, ale mohu jim také odvážně čelit.

Stephen R. Covey: 7 návyků vůdčích osobností pro úspěšný a harmonický život