neděle 26. června 2005

Vědět, kdy přestat

Pobavilo mě to poprvé, a pobaví mě to pokaždé znovu když tam přijdu: ten nepoměr mezi velikostí budov VŠE



… a Domu odborových svazů.



Symbolický obraz toho, jak se zprvu dobré úmysly mohou zvrhnout ve svou naprostou parodii. Není bez zajímavosti, že právě Churchill byl v dobách svého prvního ministerského postu v letech 1908 až 1910 spoluatorem významných socialních reforem (např. podpory v nezaměstnanosti). S poválečnými socialistickými experimenty však už chtěl mít pramálo společného – a tak dostali příležitost jiní.



Pověst praví, že jednoho dne „bulldog“ seskočí ze soklu…



… už je nakročen! :-), pozvedne hůl a dá se znovu do práce s vervou sobě vlastní...



… anebo to budeme muset udělat sami? :-)

„Sire, nemohu najít klíče od vašeho Bentley…"

„A jak ta věcička vypadá, Jean?“
„ … taková menší, s nápisem FAB“
… pravda nápis FAB na nich asi nebude… ale bylo by to pěkné :-)
Česká firma FAB z Rychnova nad Kněžnou bude dodávat klíče a vložky zámků pro luxusní vozy Bentley. Roční kontrakt v hodnotě 20 milionů korun je pro FAB jistě prestižní záležitostí. Podle ředitele rychnovské firmy Vladimíra Bayera má automobilka speciální požadavky, jak má sklopný klíč k modelům Continental (GT a Flying Spur) vypadat.
Klíč musí ladit s interiérem, kde převažuje kov, dřevo a kůže. Logo na klíči je údajně vyrobeno technologií podobnou výrobě bižuterie. FAB, který je součástí švédské zámkařské společnosti Assa Abloy, dodává klíče a vložky zámků také automobilce Škoda Auto, Volkswagen, Seat a Ford.

celý článek: „Bentley Continental s českými zámky FAB, server Auto.cz

Až u takovýchto zpráv si vždy uvědomíme, jaký obrovský pokrok jsme za těch 15 let udělali. České firmy přestaly být dodavateli podřadného zboží za nejnižší ceny („Proč má Skoda vyhřívané zadní sklo? – Aby tě při tlačení nezábly ruce! :-)“ a staly se rovnocenými partnery schopnými plnit nejnáročnější přání zákazníků i svých často zahraničních vlastníků. Svět ovšem nečeká, otevírají se nové pracovní trhy s levnější a neméně kvalifikovanou pracovní silou, která je „hungry for improvement“ více, než si dokážeme představit…